U Lokvama održana 13. tradicionalna “Švarglijada”

Autot teksta: Ferenc Koso

Uručivanjem nagrada najuspešnijim proizvođačima industriskog i individualnog sektora u proizvodnji švargle 3.Februara u selu Lokve kod Alibunara završena je 13.Tradicionalna privredno turistička manifestacija koja je protekla dva dana okupila preko 1000 ljubitelja omiljenog proizvoda zdrave i dobre hrane iz zemlje i Rumunije. Manifestaciju su otvorili i učesnike pozdravili Pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Milorad Malić, Predsednik SO-e Alibunar Siniša Gavrančić i domaćin Predsednik Saveta Mesne Zajednice Sfera Georgice. Čast da proglasi pobednike manifestacije imao je Dr Tiberiu Abraham Barna pretstavnik vodeće Mesne industrije „Smithfield“ iz Temišvara-Rumunija . U konkurenciji proizvođača industrijskog sektroa u kojoj je nastupilo šest takmičara prvo mesto za kvalitetnu švarglu osvojila je vodeća banatska mesara „Burjan“ iz Pančeva , drugo „Turi Lajoš“ iz Skorenovca a treće „Papp“ iz istog mesta. U konkurenciji 14 ekipa inidivudalnih proizvođača koji se prvog dana u centru sela nadmetali u spravljanju švargle prvo mesto osvojio je Jonel Fodor iz Lokava, drugo Nenad Jakimov iz Ilandže a treće George Getejanc iz Lokava. Njima je sponzor manifetacije proizvođač stočne hrane iz Vršca uručio robne nagrade. U svom obraćaju Milorad Malić je istako da će shodno novom zakonu poljoprivrednici moći svoje proizvode da prodaju na 40 do 50 kilometara od kućnog praga i pozvao proizvođače društvenog i individualnog sektora da blagovremeno apliciraju kod resornog ministarstva za dobijanje finansiskih sredstava neophodni za unapređenje proizvodnje u svakom pogledu, a prisustvo proizvođača iz Rumunije nagoveštva da ćemo ulaskom u EU 2025 godine intenzivirati međugraničnu saradnju i naše proizvode plasirati na treća tržišta.Najvažnije je proizvoditi zdravu i bezbednu hranu i koristiti iskustva i standarde EU, raditi na podizanju kvaliteta i onom što nas očekuje kako bi srepmno dočekali ulazak. Po rečima organizatora cilj Manifestacije je proizvodnja zdrave hrane i saradnja proizvođača i prerađivača . Pored nagrađenih među zapaženijima na najvećoj fešti švargle u Vojvodini bile su mesare „Mesopromet“ iz Rume,“Moric“ iz Jermenovaca, i “Promes“ iz Novog Bečeja na čijim se štandovima najviše nudili suhomesnati proizvodi. Kilogram švargle stajao je 350, specijalna šunka 800 a ljuta kobasica 600 dinara koliko i kilogram čvaraka. Najveći štand sa natpisom MADE IN SAN MIHAI imali su domaći privrednici koji su proteklih godina zatvorili proizvodni ciklus od njive do trpeze i danas u svojim domaćinstvima imaju pogone i fabrike, konditorskih proizvoda „Marela“, mlekara „Dabomlek“, testenina „Mohan“ i proizvođači prirodnih alkoholnih pića. Bilo je tu za svakog ponešto „Promlek“ iz Pranjana nudio je sir i kajmak,Brana iz Kikinde bombone I dezerte, pekari lepezu peciva , voće a pristuni su bili I predstavnici osiguravajućih kuća. Za brojne posetioce bila je ovo prilika da po povoljnim cenama popune kućne frižidere a po rečima prodavaca kupovna moć građana bila je znatno niža nego lane . U okviru manifestacije „ETNO KUĆA „ Stivi Miuca iz Lokava priredila je izložbu predmeta koje su vredni žitelji ovog banatskog sela koristili minulih vekova. Održana je i revija domaćih i ovčarskih pasa bez koji se ovde ugledno domaćinstvo nemože zamisliti.
Prisustvo gostiju iz privrednog i kulturnog života susedne Rumunije bila je prilika da sa domaćinima uspostave kontakte i dogovore nove prekogranične projekte kojim uspešno afirmišu kulturno stvaralaštvo s obe strane granice.Image may contain: 3 people, food

Pratite nas na Facebook mreži:

Leave a Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial